TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: BERKOVIĆI

 

Adresa: Berkovići bb
88363 BERKOVIĆI
Telefon: 059/860-091, 860-111
Telefax: 059/860-099
059/860-151 (računovodstvo)
Email: berkovici@yahoo.com
Web: www.virtualnahercegovina.com
   

Општина Берковићи је настала 1992.г. на економски неразвијеном дјелу предратне општине Столац. Површина општине је око 270 километара квадратних, надморска висина се креће од 500м-1000м. У добросусједским односима је са општинама Љубиње, Невесиње, Билећа, Источни Мостар у РС и Столац у ФБиХ. Броји мање од 5000 становника, од чега највећи је број настањен у градском језгру (око 1000) док је остатак у девет Мјесних заједница. Крсна слава, односно дан општине се празнује на други дан Св. Тројице-Духови).

Берковићи са околином обилују низом значајних културно-историјских споменика, мада не изостају ни природне љепоте. Значајнији су: затрпани темељи цркве на Стражевици о којој су исткане многе легенде, затим остаци цркве св. Илије у Поткому (14.-15.в), црква св. Тројице у Хатељима, стари град Коштун (рани средњи в.), велики број некропола стећака као и спомен обиљежја из НОБ-е. Од природних љепота су интересантне Сунићка пећина и Ратковача које обилују пећинским накитом као и периодични ток Опачице чији се високи водопад зими претвори у фасцинантну ледену громаду. Међу природним бисерима не заостаје ни врело Брегаве, које поред кристално чисте воде нуди могућност како риболова тако и узгоја рибе.
Што се тиче природних ресурса битно је поменути налазишта опекарске глине и боксита, питку воду, обрадиве површине са могућношћу наводњавања, шуме, љековито биље као и бројну крупну и ситну ловну дивљач.
Највећи врх Парич је стратешки погодан за пренос телекомуникацијских сигнала На климу Берковића утиче близина мора, рељеф, изложеност циркулацијама ваздуха, геолошки састав, тако да се мјешају медитеранска и умјерено-континентална клима гдје су зиме благе а љетне жеге ублажава стално струјање ваздуха услијед чега је ваздух кристално чист. За ове просторе су карактеристични вјетрови бура у народу "сјевер" и југо.

Поред Основне школе и Истуреног одјељења Средње економске школе из Требиња Берковићи имају готово све установе неопходне за егзистенцију. У изградњи су црква св.Кнеза Лазар и новомученика српских (која ће бити својеврстан споменик палим борцима у протеклом рату) као и спортска сала чији ће завршетак допринијети задовољењу како духовних тако и културно-спортских потреба. За сада спортисти Џудо клуба Берковићи постижу веома добре резултате.
Данас су створени прилично добри услове за развој, првенствено пољопривреде и сточарства. Рјешен је проблем напајања ел. енергијом, свако домаћинство у Дабарском пољу има могућност прикључења на водоводну мрежу. Највећи проблем је незапосленост, услијед чега долази до емиграције становништва, у перспективи би се тај проблем донекле ублажио активирањем планираних пројеката ( пунионица питке воде у Долу, Рудник боксита Дабрица, мини фарме, наводњавање дијела Дабарског поља), као и ревитализација постојећих фирми.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com