TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: BILEĆA

 

Adresa: Kralja Aleksandra 28
89230 BILEĆA
Načelnik: 059/370-901
Predsjednik Skupštine opštine: 059/370-759
Načelnik odjeljenja za opštu upravu: 059/370-888
Načelnik odjeljenja za privredu: 059/371-557
Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje: 059/381-171
Načelnik odjeljenja za finansije: 059/381-011
Zamjenik načelnika opštine: 059/370-008
Predsjednik Skupštine opštine: 059/370-759
Portirnica: 059/370-764
Civilna zaštita: 059/370-784
E-mail: nacelnik@opstinabileca.ba
Web: www.opstinabileca.ba

Opština Bileća nalazi se na jugo-istočnom dijelu R. Srpske, u srcu njene Hercegovine. Prostor Opštine Bileće obuhvata 633 km2, gdje živi preko 15 000 stanovnika, od čega na području grada oko 9 000. Nadmorska visina gradskog područja je 476 m. Na ovom području se ukrštaju mediteranska i kontinentalno-planinska klima.
Susjedne opštine su: Trebinje, Ljubinje, Gacko, Nevesinje, Berkovići i Nikšić. Reljef je brdovit između kojeg je smještena kraška polja: Dabarsko, Fatničko, Plansko i Bilećko. U neposrednoj blizini Bileće (na jugu) nalazi se izvor rijeke Trebišnjice. Tu je 1996. god. izgrađena Hidroelektrana i stvorena je jedna od najvećih vještačkih akumulacija u svijetu-Bilećko jezero, koje ima dužinu 18 km a širinu 3-4 km.
Bileća je raskrsnica puteva.

Okosnicu privrede Bileće čine tekstilna, metalna i prehrambena industrija. Najveći kolektiv je Tekstilni kombinat "Bilećanka" koji upošljava oko 1 300 radnika. Otpočela je sa radom 1962. godine. Danas proizvodi sve vrste tepiha, zavjese i prediva. U razvoju Bileće značajno mjesto imala je i Fabrika otkovaka i armatura koja posluje u sastavu sistema "Energoinvest" M.D/P. Srpsko sarajevo.
Tu se proizvode kovani dijelovi za procesnu i automobilsku ind., za energetiku, remont kao i izradu armatura. Počela je sa radom 1954. god. Zatim tu su i preduzeća "Žitoprodukt" (mlin i silosi), "Jugomontaža", "Trgoprom", "Zrak", "Jugoprevoz", GP " Viduša", "Komus", "Feroteks", Poslovni centar "Energopetrola", "Elektrobileća"...

Posljednjih godina posebno je došao do izražaja razvoj privatnih preduzeća i radnji. Sve se više razvija posao "berbe" i obrade kamena. Bilećko jezero i rijeka Vrijeka (kod naselja Divin) posebno pružaju dobre uslove za razvoj ribolova. Ugostiteljske usluge pružaju hotel "Trebišnjica" u centru grada, motel "Vidikovac", Restoran "Jezero" i još mnogo manjih ugostiteljskih objekata.
Najznačajnije institucije kulture, prosvjete, obrazovanja i informisanja su: OŠ "P.P. Njegoš" i "Sveti Sava", Srednjoškolski centar "Golub Kureš", Narodna Biblioteka "Vladimir Gaćinović", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" u čijem je sastavu i Srpska narodna čitaonica, Klub Vojske Republike Srpske, Galerija savremenog srpskog slikarstva, Centar za informisanje i kulturu u sklopu koga je i Radio-Bileća, dječiji vrtić "Budućnost" i dr.

 

Kao i mnoga druga mjesta u Republici Srpskoj tako i područje opštine Bileća obiluje brojnim i raznovrsnim kulturno-istorijskim spomenicima i znamenitostima iz različitih vremenskih perioda. Najznačajniji i najljepši su sakralni spomenici. Manastir Dobrićevo potiče iz XIII vijeka i ima izuzetno vrijedne freske. Zbog izgradnje hidroenergetskih objekata iz doline Trebišnjice izmješten je šezdesetih godina na novu lokaciju u selu Orah (10 km od Bileće u pravcu Trebinja).
Na gradskom području nalazi se Crkva svetog velikomučenika Lazara i kosovskih junaka kao i Hram Svetog Save. U porti hrama Svetog save nalazi se spomenik mučenim i pogubljenim Srbima 1914-1916. godine.
Na području opštine Bileća je i crkva svetog Arhanđela Mihaila (u Trnovom Dolu kod Meke Grude) za koju se vjeruje da je jedna od najstarijih u Hercegovini. Predanje kaže da je tu vojvoda Vlatko Vuković 1388. godine pričestio vojsku pred bitku sa Turcima kod Bileće.
Među najstarijim sakralnim spomenicima je Crkva sv. Đurđa u Dlakošima.
Posebnom ljepotom ističe se Crkva Svetog proroka Ilije na malom ostrvu u srcu Bilećkog jezera, koja je podignuta 1998. godine i itd.

U Bileći se sve više pažnje poklanja razvoju sporta i fizičke kulture uopšte. Pored fudbalskog kluba "Hercegovac", koji je osnovan 1935. godine, u Bileći pod istim imenom uspješno rade i karate, košarkaški, šahovski, kuglaški a u razvoju su i rukometni i odbojkaški klub i drugi.
Sportskim klubovima i sportistima stoje na raspolaganju: velika univerzalna sportska dvorana sa 1200 sjedišta, lijep fudbalski stadion...
U Bileći se organizuju poznate kulturne manifestacije: Svetosavske svečanosti, Dobrićevski Sabora, Vidovdanski dani kultura i sporta, Srpska proza danas i sl.
U Bileći postoje mnoga društva i sekcije kao što su: Izviđački odred "Starina Novak" i Dječiji folklorni ansambl.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com