TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: GACKO

 

Adresa: Ul. Solunskih dobrovoljaca 2
88 240 GACKO
Telefon: 059/472-433, 472-423
Tel/Fax: 059/472-862, 472-401
   

 

ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ
Гацко је као територијална јединица РС смјештено од 43°01' до 43°23' сјеверне географске ширине и од 18°20' до 18°42' источне географске дужине од Гринича. По надморској висини је најуздигнутији горски дио Херцеговине, с просјечном надморском висином изнад 1000 метара. С Требињем, Билећом и Невесињем чини источну област Херцеговине познату под именом Источна Херцеговина.
На истоку Херцеговине Гацко је гранична општина према Црној Гори и с дијелом Пиве и Оногошта (Никшића) једно вријеме је чинило административно-територијалну јединицу окружног значаја са сједиштем у Гацку. Нестанком "Старе Херцеговине" гацконска жупа је изгубила већи дио територије и свој простор сузила на међупланинску област данашње општине са 736 КМ површине.

САОБРАЋАЈНИЦЕ И ВЕЗЕ
Исто као што се некада налазило на раскршћу четирију путних праваца који су водилил на четири стране свијета, Гацко је у том положају остало и након реконструкције и модернизације спорих путних праваца, и у основи задржало свој ранији положај.
Гацко је дакле, на раскршћу путева који га пресјецају на четири, скоро идентична, дијела: Према Никшићу (југоистоцни правац), Билећи и Требињу (јужни правац), Невесињу и Мостару (западни правац) и Србињу и Сарајеву (сјеверни правац).
Од поменутих праваца није асвалтиран пут према Никшићу. Пут је потпуно изграђен до Дулића (око 15 КМ), а одатле до Крсћа, отворен је "гацконски источни пут за Никшић и Црну Гору".

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com