TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: GRAD GRAČANICA

 

Adresa: Mula Mustafe Bašeskije 1,
75 320 Gračanica
Telefon: 035 700 800
Fax: 035 707 000
Email: info@gracanica.gov.ba
Web: www.gracanica.gov.ba

Grad Gračanica, mjesto vrijednih i upornih ljudi, mjesto koje se oduvijek oslanjalo na vlastite snage i potencijale. Poduzetnički duh, kreativan rad, partnerski odnos između nosilaca privredne aktivnosti i lokalne vlasti, mlad poduzetnički kadar i poseban mentalitet Gračanlija razlog su zašto su prepoznatljivi širom Bosne i Hercegovine, ali i izvan njenih granica.

Kultura

Kulturni život grada Gračanice danas održavaju kako javne ustanove, tako i veći broj kulturno-umjetničkih društava, udruženja građana, te kreativnih pojedinaca. Centralno mjesto zauzima Bosanski kulturni centar Gračanica (BKC), kao javna ustanova za kulturu, informisanje i obrazovanje. U okviru BKC-a kao posebne organizacione jedinice djeluju Radio Gračanica (osnovana 1969. godine), zatim Narodna biblioteka “Dr. Mustafa Kamarić” (koja baštini tradiciju Narodne biblioteke Gračanica, osnovane daleke 1928. godine), kao i Kino (čiji začeci padaju u razdoblje pred Drugi svjetski rat). BKC raspolaže i savremenim galerijskim prostorom, izgrađenim 1999., u okviru kojeg je izložena stalna postavka Zavičajne muzejske zbirke. BKC organizira više kulturnih događaja, uključujući godišnji Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine, zatim tradicionalnu manifestaciju “Ljetne večeri pod lipama Gračanice”, kao i veći broj drugih kulturnih događaja (promocija knjiga, pozorišnih predstava, umjetničkih i tematskih izložbi, itd.). Na prostoru grada Gračanica aktivan je i veći broj udruženja građana i društava koji djeluju u u oblasti kulture, poput BZK “Preporod”, KUD “Adem Alić” i drugih udruženja u Gračanici, zatim kulturno-umjetničkih društava i udruženja građana u Stjepan Polju, Malešićima Škahovici, Doborovcima, Miričini, Lukavici, itd. U novije vrijeme, u oblasti kulture sve više dolaze do izražaja udruženja žena i njihova djelatnost (u Lukavici, Sokolu, Škahovici, Pribavi, Donjoj Orahovici i dr.). Značajan doprinos kulturi predstavlja i časopis za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”, koji kontinuirano izlazi dva puta godišnje od 1996., u izdanju Izdavačke kuće “Monos”. Po svojoj programskoj koncepciji, časopis je baziran na kulturnu historiju u najširem smislu, ali obrađuje i druge društvene teme vezane za lokalnu zajednicu. Časopis je okupio više stotina saradnika iz zemlje i inostranstva, uključujući i veći broj univerzitetskih profesora i istaknutih stručnjaka, a pokrenuo je i niz projekata vezanih za očuvanje, promociju i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa grada Gračanica.

Obrazovanje

Centralna osnovna škola nosi ime poznatog bosanskog književnika Hasana Kikića. Druga osnovna škola je „Mitar Trifunović Učo“. Osim spomenute dvije osnovne i jedne paralelne muzičke škole u Gračanici, na opštini radi još 9 centralnih i 10 podružnih škola, te dva Dječija obdaništa sa više punktova u gradu.

Paralelna škola za osnovno muzičko obrazovanje u Gračanici radi u okviru Osnovne škole „Hasan Kikić“. Od početka školske 2004/05 radi u novoizgrađenom i savremeno opremljenom objektu sa tri odsjeka – klavir, harmonika, klasična gitara. Nastavu pohađa oko 120 učenika.

Prva Gimnazija u Gračanici danas radi pod imenom čuvenog gračaničkog intelektualca i univerzitetskog profesora Dr. Mustafe Kamarića. Ima tri smjera: opći, matematički i filološki. Mješovita srednja škola u Gračnici, školuje šest tehničkih zanimanja – mašinsko, elektrotehničko, ekonomsko, turističko – ugostiteljsko, medicinsko i zubnotehničko.

Sport

Fudbalski klub „Bratstvo“ je najstariji sportski kolektiv na području grada Gračanica. Od 2000. godine se takmiči u Prvoj ligi BiH i najmasovniji je sportski kolektiv koji okuplja sve selekcije različitog uzrasta. Nosilac je razvoja nogometa u Gračanici.

Rukometna ekipa iz Gračanice najveći rezultat u historiji kluba postigla je, osvojivši titulu prvaka BiH, u sezoni 1999/2000. godina. Prvi ženski rukometni klub u Gračanici takmičio se u raznim ligama republičkog ranga. Sveukupni nosilac razvoja odbojke na području Gračanice je Ženski odbojkaški klub “Gračanica”, koji je najveći uspjeh postgao 2006. god. kada se plasirao u Premijer ligu BiH. U dosadašnjoj sportskoj historiji Gračanice najuspješniji sportski kolektiv je Malonogometni klub “Kaskada” Gračanica, a u svojoj kratkoj historiji ima četiri titule prvaka BiH i jedan osvojen KUP, a nastupio je u Kupu malonogometnih šampiona Evrope, gdje je zauzeo sedmo mjesto. U sezoni 2006/2007 MNK „Kasakada“ je osvoja titule šampiona Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Prvi košarkaški klub u Gračanici takmičio se pod imenom KK „Bratstvo“, a nakon pauze u toku rata, ponovo je zaigrao pod imenom KK „Gračanica“ 1996. godine. Tri godine kasnije, u sezoni 1999/2000. godina, zauzima peto mjesto u Prvoj košarkaškoj ligi BiH. U 2004. godini iz lige A-2. prelazi u ligu A u kojoj se i sada takmiči. Osim ovih sportova u gradu djeluju dva karate kluba sa izuzetnim rezultatima, džudo klub, šahovski klub, biciklistički klub i još desetak nogometnih klubova. Nosilac razvoja Gračaničkog sporta je Sportski savez općine Gračanica. Lokalna zajednica mnogo ulaže u sportsku infrastrukturu i razvoj sporta u cijelini.

Turizam

Gračanica je danas grad uronjen u zelenilo, sa dva veća parka, te čaršijom, nekadašnjim privrednim, zanatskim i trgovačkim središtem grada. Nekadašnja stara čaršija je uslijed savremene izgradnje uveliko izmjenila svoj izgled, izgubivši mnogo od tradicionalnog ambijenta i kulturnog naslijeđa. Ipak, svoj je značaj i prepoznatljiv duh sačuvala sve do današnjih dana. Čaršiju danas čini glavna gradska ulica (nazvana po Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine), pretvorena u gradsko šetalište, sa većim brojem trgovačkih i ugostiteljskih objekata.

Kulturno-historijsko nasljeđe predstavlja značajnu turističku potenciju grada Gračanice. Pored neolitskog lokaliteta Korića Han, koje pripada mlađoj vinčanskoj kulturi, starosti između 4.000 i 4.500 godina i kraljevskog grada i utvrde Sokol, najviše kulturnog blaga, po kojem je Gračanica danas prepoznatljiva, potječe iz perioda osmanske vladavine. Ističemo: Ahmed-pašinu ili Bijelu džamiju, koja je sagrađena u 17. stoljeću, zatim džamiju Fethija u Sokolu, kao najstariju džamiju na području grada Gračanica.

Gračanica je prepoznatljiva po Sahat-kuli iz 17. stoljeća, visoka 27 metara i Mula Dedinom turbetu iz druge polovine 15. stoljeća.

Iz austrougarskog perioda značajne su zgrade današnje gradske uprave (nekadašnji Konak) i Osman- kapetanova medresa , koje su sagrađene u pseudomaurskom stilu.

Čaršija je i mjesto održavanja tradicionalnog gračaničkog vašara, koji se svake godine održava na Kasum, 8.novembra i traje tri dana. Vašar se prvi put spominje 1604. godine i možda je i najstariji narodni godišnji sajam u Bosni, koji u kontinuitetu privlači na hiljade posjetitelja. Gračanica je prepoznatljiva i po sajmovima među kojima se ističe Sajam privrede „Grapos-expo“ koji se organizuje od 2009.godine.

Izletišta u prirodi su uzvišenja Vis (692 m, najviši vrh Trebave) i Monj (532 m), kao i spomenuta šuma Borik na Bukvi, uz regionalnu cestu prema Srebreniku. Do izletišta Vis vodi asfaltni put preko naselja Babići, a na samom lokalitetu postoji sportski poligon, igralište za odbojku, te ugrađene klupe i kamini.Južno od Gračanice je banjskorekreacijski kompleks Terme, sa tri bazena i pratećim objektima, te termomineralnom vodom visoke kakvoće. Popularna ljetna kupališta su dva bazenska kompleksa u Donjoj Orahovici.

Lovne površine na području grada Gračanica, kojim upravlja Lovačko društvo „Srndać“, prostiru se na blizu 18.000 ha. Važan dio vjerskog turizma ovih krajeva je tradicionalno dovište na planini Ratiš, na tromeđi gradova Gračanica, Srebrenik i Lukavac. Gračanica ima značajne potencijale za razvitak različitih vrsta turizma (izletičkog, banjskog, rekreativnog, lovnog, vjerskog i kongresnog), ali oni još uvijek nisu dovoljno iskorišteni, iako postoje planovi izrade odgovarajućih studija njihovog korištenja.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com