TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: KISELJAK

 

Adresa: Josipa bana Jelačića
71250 KISELJAK
Telefon: 030/877-252 (načelnik)
879-551 (centrala)
879-168, 891-708 (gospodarstvo)
871-711 (katastar i imov. pravna
služba)
877-238 (centar za socijalni rad)
071-706 (civilna zaštita)
Telefax: 030/071-077
Email: opc.kiseljak@net.ba
Web: www.kiseljak.org
   

Naselje Kiseljak nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, na mjestu gdje se križaju putovi koji povezuju sve njene dijelove. Prosječna nadmorska visina je 475 m. Teritorij na kojem je naselje razvijeno dio je kiseljačke kotline koja se proteže od Paleške Ćuprije na jugu, do Gromiljaka na sjeveru, a koju okružuju Jasikovica, Graščica, Berberuša i druga brda s nadmorskom visinom od 700 m do 1.250 m.

Kroz Kiseljak protječe rijeka Lepenica, koja u naselju prima pritoke Kreševčicu i Rotiljski potok, te se na sjeveroistočnoj periferiji naselja ulijeva u rijeku Fojnicu. Na mjestu današnjeg grada vjerojatno je postojalo naselje u srednjem vijeku, o čemu govori prisutnost većeg broja srednjovjekovnih stećaka na širem i užem području.

Današnji Kiseljak je relativno mlado naselje, koje se razvilo zahvaljujući mnogim izvorištima mineralne vode (kiseljaka) duž cijele kotline, a koji uvjetuju razvoj mjesta kao turističko - lječilišnog središta. Mnogi svjetski istraživaci, kao sto su Maselier i Chaumette de Fosses, Richard von Erce, Ahmed Dževdet, James Greagh, dr. Otto Blau, navode niz podataka o vrijednosti mineralne vode, njenom korištenju za liječenje, kao i o "eksportu" vode u bliže i dalje gradove.

Nakon austrougarske okupacije, Kiseljak se jače razvija kao lječilišno mjesto, te središte trgovine i obrta. Neposredno iza II svjetskog rata nastupila je stagnacija u razvoju, da bi, tridesetih godina, Kiseljak kao banjsko mjesto ponovo oživio. Poslije II. svjetskog rata Kiseljak izrasta u uređeniju varošicu i postaje središte jedne relativno veće regije. Grade se komunalni i objekti javne službe, stambene zgrade, prometnice, a povećava se i eksploatacija mineralne vode.

Danas se Kiseljak intenzivno oporavlja od posljedica tek minulog rata. Pri završetku je aministrativno-poslovni centar, stambena izgradnja je ubrzana, infrastrukturni objekti se obnavljaju, saniraju, rekonstruiraju. Nove benzinske crpke, parking-prostori, prodajni objekti, i dr., novo su, ljepše lice ovoga grada. Kiseljak doživljava ekspanziju u svakom pogledu i teži da postane, ako ne najveći i najrazvijeniji, a ono svakako jedan od najvećih i najprosperitetnijih centara središnje Bosne.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com