TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: KOSTAJNICA

 

Adresa: Svetosavska 11
79224 KOSTAJNICA
Telefon: 052/663-139, 663-113
Fax: 052/663-553
Email: opstinakostajnica@teol.net
Web: www.opstina-kostajnica.com
   

OPŠTI PODACI O OPŠTINI KOSTAJNICA

 • naziv opštine – Kostajnica
 • broj stanovnika – oko 8000
 • površina – 132 km2


STRUKTURA OPŠTINE

 • načelnik opštine - Marko Čolić
  kontakt - tel. 0038752663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail: portparolkostajnica@gmail.com
 • zamjenik načelnika – Ostoja Kantar
  kontakt - tel. 00387663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail. Zamjenikok@teol.net
 • predsjednik skupštine – Petar Borojević
  kontakt - tel. 00387663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail: opstinakostajnica@teol.net
 • sekretar SO – Svjetlana Bajalica
  kontakt - tel. 00387663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail: opstinakostajnica@teol.net
 • načelnik odjeljenja za opštu upravu – Tanja Devetak
  kontakt - tel. 00387663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail: opstaupravaok@teol.net
 • načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti – Mirjana Kostadinović
  Kontakt - tel. 00387663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  e-mail: budzetok@teol.net
 • službenik za odnose s javnošću – Aleksandar Pašić
  kontakt - tel. 0038752663139, 052663113
  fax. 0038752663553
  mob. - 065-947-692
  - 065-960-988
  e-mail: portparolkostajnica@gmail.com


POLOŽAJ OPŠTINE

Opština Kostajnica smještena je na sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, BiH, na desnoj obali rijeke une. Sjevernu i sjevernozapadnu granicu čini rijeka Una koja je ujedno i granica prema Republici Hrvatskoj. Istočnu granicu čini opština Kozarska Dubica, a zapadnu opština Novi Grad.
Sa svojih jedanaest seoskih naselja i gradom po funkcionalnoj regionalizaciji pripada prijedorskoj regiji.
Danas Opštini Kostajnica uz grad pripadaju i sela Tavija, Petrinja, Mrakodol, Grdanovac, Mraovo Polje, Zovik, Gornja Slabinja, Podoška, Pobrđani i Kalenderi.
Taj regionalni položaj (saobraćajnice, tržište i kulturna orijentacija) prema zapadnoj evropi , Kostajnici (kako prije, tako i danas), najbitini strateški razvojni faktor Lokalni geografski položaj također pruža značajne razvojne mogućnosti. Idealna nadmorska visina od 110 do 400 metara; blaga klima, umjereno-kontitentalnog tipa, atmosferski talozi ravnomjerno raspoređeni u toku godine, četvrtina područja uz rijeku Unu čini plodnu ravnicu, a ostali dijelovi brdovito-brežuljkasti.

Riječice i potoci.
Riječice i potoci slijevaju se u rijeku Unu, u brdima ima bezbroj izvora pitke i ljekovite vode. Sve to pruža izvanredne mogućnosti za razvoj intenzivne poljoprivrede i stočarstva (ratarske kulture; proizvodnja kvalitetnog povrća i voća:), kestenova šuma, razni šumski plodovi i ljekovito bilje plodovi, a bogata flora i fauna uz istorijske znamenitosti dovoljni su elementi za kreiranej bogate turističke ponude.


ISTORIJA

Ime Kostajnica se prvi put spominje 1258. godine (pretpostavlja se da je nastalo od riječi kesten čija šuma okružuje obje strane rijeke Une)
Prema pronađenim ostatcima i sačuvanim dokumentima, na području Opštine Kostajnica odvijao se trgovački saobraćaj još u doba rimljanja. U kratkom vremenu promijenila je mnogo gospodara. Najveći dio srednjeg vijeka Kostajnica je bila u sastavu Ugarske kraljevine. Nakon 1513 godine u stalnom ratovanju se mijenjaju gospodari Turska i Austrougarska.
Završetkom velikog bečkog rata (nakon karlovačkog mira) Austrija se zaustavlja na lijevoj a Turska na desnoj strani rijeke Une. Za vrijeme francuske vladavine sagrađen je drveni most između dviju Kostajnica, koji je omogućio prevoz roba sa srednjeg istoka za Evropu i obratno. Kostajnica tada ima carinsku ispostavu za ove robe.
Nakon 1878. godine Kostajnica ponovo podpada pod austrijsku vlast i tako ostaje sve do završetka i svjetskog rata.
Nakon ii svjetskog rata Kostajnica je određeno vrijeme funkcionisala kao samostalna opština a nakon toga od 1963. godine postaje dio opštine Novi Grad kao mjesna zajednica. Opština ponovo postaje 1995. godine.


PRIVREDA

■ Drvna industrija
- Foresta d.o.o – najuspješnije preduzeće iz ove oblasti. Glavni proizvodi ovog preduzeća furnir kao glavni proizvod te rezana građa kao element primarne faze prerade. Danas ima oko 50 zaposlenih radnika. Kapacitet fabrike nakon investiranja u prizvodne linije je 100 radnika. Najveći izvoznik na području naše opštine.
- U ovoj grani se još ističe i Jošne d.o.o - preduzeće za proizvodnju rezane građe. U ovoj oblasti postoji još i veliki broj zanatskih radnji koje se bave proizvodnjom drvene stolarije

■ Tekstilna industrija
- a.d. Sana linea – društvo za proizvodnju modne konfekcije. Zapošljava oko 100 radnika i 80% svojih kapaciteta koristi za lohn poslove za njemačko tržište sa godišnjom proizvodnjom od 100 000 komada ženskih bluza. Za domaće tržište koriste 20% proizvodnih kapaciteta i proizvode godišnje do 35000 komada različitih proizvoda ( ženske bluze, hlače, suknje, sakoi i haljine; muške hlače i košulje; službene uniforme; medicinske uniforme)
- Tekstil Stanić – osnovan 2000. godine zapošljava preko 50 radnika. Bavi se proizvodnjom tekstilne konfekcije.

■ Metalna industrija
- Protherm – preduzeće za proizvodnju kotlova za grijanje. Zapošljava oko 80 radnika.

■ Trgovina, ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti
- Danas je registrovano oko 120 samostalnih trgovačkih radnji, oko 80 zanatskih i uslužnih radnji te oko 40 ugostiteljskih objekata
Ovim uslugama pokrivne su potrebe stanovinoštva na svim područijima. Veliki broj trgovačkih i ugostiteljskih radnji te organizovana gradska tržnica pridonose zdravoj konkurenciji u trgovini i ugostiteljstvu i stalno se povećava kvalitet usluga.
Privatno preduzetništvo o ovim područijima u cijelosti je zamijenilo prijeratna velika društvena preduzeća.
Ugostiteljstvo i turizam prilagođeni su potrebama i tranzitnom saobraćaju.

■ Poljoprivreda
- Najveći dio stanovništva bavi se ekstenzivnom poljoprivredom. To su uglavnom sitna poljoprivredna domaćinstva koja proizvode hranu za svoje potrebe. Tržišni viškovi se javljaju u proizvodnji svinja, junadi, mlijeka i voća.
- Na području opštine Kostajnica postoji nekoliko savremenih plantaža voća.


INFRASTRUKTURA

Infrastruktura u opštini Kostajnica ima sledeće karakteristike:
- Osnovna infrastruktura (snabdjevanje vodom, kanalizaicja, odlaganje otpada, lokalne ceste, putevi, elektrifikacija i dr.) Zadovoljavaju trenutne elementarne potrebe stanovništva
- Po obimu i tehničko-tehnološkim rješenjima cijelokupna infrastruktura je u stalnom prilago- đavanju potrebama privrednog i društvenog razvoja
- Tekuće održavanje te dogradnja i proširenje zahtjevaju velika finansijska sredstva, te se pri utvrđivanju strateških pravaca razvoja posebna pažnja posvećuje razvoju infrastrukture kroz dugoročni plan ulaganja i finansiranja
- Infrastruktura je preduslov razvoja privrede, a istovremeno je njen razvoj ovisan o finansijskim mogućnostima privrede i stanovništva opštine
- Pored nekoliko projekata koji su već pri kraju realizacije (ceste, vodovod) posebnu pažnju treba obratiti na nove prioritetne projekte infrastrukture koji će omogućiti privredni razvoj opštine ( to se posebno odnosi na uređenje infrastrukture za poslovne zone).


KULTURA

Organizacija kulturnih zbivanja u opštini provodi se uglavnom u okviru nekoliko institucija:
- Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ kao jedina javna ustanova
- KUD „Potkozarje“ (osnovano 1978. godine)
- Osnovna škola sa organizovanim brojem sekcija
Kulturne manifestacije: u januaru mjesecu dječiji festival djeca pjevaju hitove, u junu proslava krsne slave opštine Kostajnica „Duhovi“ kao centralna godišnja manifestacija, te kestenijada u oktobru mjesecu, u toku godine se održi i veći broj drugih kulturnih manifestacija.


OBRAZOVANJE

Na području opštine Kostajnica postoje:
- Osnovna škola „Petar Mećava“ koju pohađa oko 410 učenika. Centralne prostorije škole nalaze se u gradu, a jedna područna škola u selu Petrinja
- Opština Kostajnica ima novosagrađeni srednjoškolski centar u kojem se obrazuju djeca iz Kostajnice te susjednih opština Kozarske Dubice i Novog Grada. Škola djeluje od 1995. godine.


TURIZAM

Mogućnost koje prirodni, istorijski i geografski uslovi pružaju opštini Kostajnica u oblasti turizma nisu iskorištene. Vezanost za rijeku unu i razvijene turističke aktivnosti u neposrednoj blizini sa druge strane granice, istorijski spomenici, izgradnja saobraćajnica i drugi već stvoreni preduslovi zahtjevaju na podizanju ove djelatnosti ove djelatnosti na viši nivo.
organizovanjem ove djelatnosti u skladu sa važećim propisima u Republici Srpskoj, te poticajem koje može osigurati lokalna zajednica, turizam može biti važan sastavni dio ukupnog privrednog r azvoja (vezan za razvoj ugostiteljstva, trgovine, poljoprivrede, zdravstva, sportskih i rekreativnih sadažaja te drugih djelatnosti na području opštine te lova i ribolova.


SPORT

Sportske aktivnosti na području opštine Kostajnica obuhvataju sledeća područja:

- sportski klubovi -
Fudbalski klub „Partizan“
Karate klub „Mladost“
Moto klub „Duhovi“
Košarkaški klub „Kostajnica“

- lov i ribolov-
Kroz organizovano lovačko društvo „Balj“ Kostajnica i ribolovno društvo „Mrena“ Sportske aktivnosti su raznovrsne ali bi trebale biti na višem nivou organizovanosti.

Panorama Kostajnice

 

Zgrada Opštine Kostajnica


Centar Kostajnice

 

Gradski trg i park

 

Srednja škola i Hram Svete Trojice

 

Rijeka Una

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com