TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: ODŽAK

 

Adresa: Trg br. 3
76 290 ODŽAK
Telefon: 031/761-027 (centrala)
031-710-811
Email: odzak@odzak.ba
Web: www.odzak.ba

OPĆINSKI NAČELNIK: Luka Jurić
PREDSJEDATELJ OPĆINSKOG VIJEĆA: Derviš Šaćirović

1. GEOGRAFSKI POLOŽAJ I PRIRODNE KARAKTERISTIKE

1.1. Povijest općine Odžak

Još u rimsko doba, na području općine Odžak, postojalo je naselje i utvrda dužine oko 670 metara. To su bili ostaci velikog rimskog grada koji se zvao Ad Basante (kod Bosne). U to je doba rijeka Bosna tekla pored današnje džamije, te se grad nalazio na samoj obali. Na tom području su od 6. do 9. godine nove ere, Rimljani vodili ratove protiv ilirskih plemena, a jedno od njih bili su Breuci koji su živjeli na odžačkom području. Preko Odžaka (Vučjaka) vodio je izuzetno važan putni pravac iz Slavonije prema mjestu Soli (Tuzla).

Današnji grad Odžak spominje se u povijesnim zapisima od 1593. godine kao naselje i utvrda. Te godine je u Bosni sultanovim fermanom uveden odžakluk sa pravom nasljeđivanja, a posjedi su dodjeljivani zapovjednicima turske vojske. Na temelju fermana, dio prostora današnje općine Odžak, koji je bio nenaseljen, dodijeljen je tadašnjem zapovjedniku Miralem-begu kao njegov „odžak“ (što u prijevodu znači posjed na granici ili granični posjed). Na prostorima dobivenog „odžaka“ Miralem-beg je, na ostacima bivše rimske utvrde, izgradio novu manju vojnu graničnu utvrdu koja je nazvana i označena toponimom.

Uspostavljanjem austrougarske vlasti 1878.godine u Bosni i Hercegovini nastaje i novi period za Odžak. Uvode se novi način privređivanja i novi način građenja stabilnih i visokih zgrada, kao i regulacija ulica. Nakon aneksije Austro-ugarske i u vremenu Kraljevine Jugoslavije, Odžak ima svoju lokalnu vlast (smještena u Belediji – mala vijećnica čija je izgradnja završena 1903. godine – za vrijeme austrougarske okupacije), a u sastavu Kotara Derventa i Vrbaške banovine.

O atraktivnosti i važnosti odžačkog kraja svjedoči i podatak kako su posjede u ovom dijelu Posavine imali svi vladari srednjovjekovne bosanske države, Borići, Kotromanići, ban Tvrtko i mnogi drugi bosanski vladari.

Odžačka općina je dala veliki broj poznatih i znamenitih imena iz svih područja društvenog života, kako kroz povijest tako i aktualnih. Danas su mnogi izvan rodnog mjesta, uspješni znanstvenici, duhovnici, gospodarstvenici, kulturnjaci, športaši, prosvjetari, estradnjaci... Veliki broj njih je ostao i na svome rodnom ognjištu uspješnim djelovnjem i zalaganjem pridonosi boljitku i razvitku svoga kraja.

Današnja općina Odžak pripada prostoru Bosanske Posavine koji je smješten u sjevernom peripanonskom dijelu Bosne uz rijeku Savu na području od Dervente do Brčkog. Prostor se nalazi u trokutu koji s istoka zatvara najniži dio toka rijeke Bosne u dužini od 22 km, sa sjevera rijeke Save u dužini 30 km, a s jugozapada i zapada planine Vučijak i dubinom posavske ravnice na jugu gdje je granica potok Palučak koji je ujedno i entitetska granica. Sjeverna granica općine poklapa se s državnom granicom Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Nadmorske visine na području općine kreću se od 89 m na sjeveroistoku do 220 m na zapadnom dijelu općine gdje je najviši vrh Vučijaka - Smrekovača. U godinama prije rata odžačka općina se prostirala na 204 km². Daytonskim sporazumom o miru prostori odžačke općine reducirani su na 177 km².

Sastoji se od slijedećih naseljenih mjesta: Odžak, Ada, Bijele Bare, Donja Dubica, Gornja Dubica, Donji Svilaj, Gornji Svilaj, Jošava, Novi Grad, Novo selo, Osječak, Posavska Mahala, Potočani, Prnjavor, Prud, Vojskova, Vrbovac, Zorice i Brusnica.. Iz predratnih prostora odžačke općine odvojeni su veliki dijelovi gore Vučijak, ravničarski dijelovi i naselja: Srnava, Jošava i Gnionica.

Prema procjenama Federalnog Zavoda z statistiku iz 2004. godine na području općine Odžak živi 17.065 stanovnika, dok je prema popisu stanovništva iz 1991. god. na području općine Odžak živjelo 30.650 stanovnika.

Prostori odžačke općine zauzimaju povoljnu geoprometnu poziciju sa povoljnim zemljopisnim, reljefnim, prirodnim, komunikacijskim i ekonomskim karakteristikama. Danas zajedno sa općinama Orašje i Domaljevac čini Županiju Posavsku.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com