TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: ROGATICA

 

Adresa: Srpske sloge bb
73220 ROGATICA
Telefon: 058/415-406 (centrala)
058/416-154 (predsjednik skupštine)
Telefax: 058/415-106
Email: rogatica@teol.net
Web: rogatica.redrin.ba
   

OPŠTI PODACI

Opština Rogatica se prostire sredinom istočnog dijela R. Srpske, odnosno BiH. Na površini od 640 km2 u 121 naseljenom mjestu živi oko 15.000 stanovnika. Graniči sa opštinama Pale, Sokolac, Han Pijesak, Vlasenica, Milići, Rudo, Srebrenica, Višegrad, Srpsko Goražde i Pale/Prača.

Opština Rogatica je magistralnim putem i regionalnim putevima povezana sa svim susjednim opštinama, centrima u BiH, Republici Srpskoj i šire, a sva naseljena mjesta lokalnom putnom mrežom sa susjednim opštinama.

Na nadmorskoj visini od 515 m, Rogatica je smještena u prostranoj kotlini duž obale bistre planinske rijeke Rakitnice. Kao naselje i urbani centar pominje se u zvaničnim dokumentima prvi put 1425. god. Mnoge iskopine i drugi dokumenti govore da je u ovom području egzistiralo naselje još u praistorijskom i antičkom dobu.

PRIVREDA

Struktura rogatičke privrede je raznovrsna i raspolaže kapacitetima iz drvne, metalne, tekstilne, prehrambene i grafičke industrije, zatim trgovine, šumarstva, poljoprivrede, energetike, građevinarstva, saobraćaja i drugih grana.

Prirodni resursi (šume, poljoprivredno zemljište, minerali, voda..) predstavljaju osnovu privrednog razvoja opštine, a privatna incijativa je našla svoj interes u izgradnji manjih kapaciteta u oblasti prerade drveta i poljoprivrednih proizvoda, turizma, zanatstva..


TURIZAM, KULTURA, SPORT

Hotel "Borike" na Borikama i hotel "Park" u Rogatici kao i veliki broj turističko-ugostiteljskih objekata raspolažu kvalitetnim smještajem.

U bogatom kulturnom-istorijskom naslijeđu ovog područja posebno se ističu: kolonija kamenih spomenika - lapida iz antičkog doba, ostaci srednjovjekovnog grada Borča, čuveni kameni most na rijeci Žepi i spomen obilježje - kosturnica u Rogatici.

U Rogatici djeluje KUD "Sretenje" pri Crkvenoj opštini Rogatica sa velikim brojem članova u folklornoj, dramskoj i likovnoj sekciji.

U sastavu Sportskog društva "Mladost" djeluje fudbalski, košarkaški, karate, atletski, šahovski, odbojkaški i rukometni klub, te sportsko-ribolovno i planinarsko društvo.

OPŠTINSKA UPRAVA

Uz puno poštovanje zakonitosti i javnosti rada, Opštinska uprava je otvorena za sve inicijative i ideje, saradnju sa svim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, uz uvažavanje interesa mladih, investitora, udruženja i nevladinih organizacija i svih drugih koji doprinose stvaranju pozitivnog ambijenta za opšti razvoj lokalne zajednice.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com