TELEFONSKI IMENIK :: PROIZVODNJA :: EFT STANARI

 

Adresa: Stanari, 74000 DOBOJ
Telefon: 053/290-022 (centrala)
053/290-047 (prodaja uglja)
Fax: 053/292-051
053/292-071 (prodaja uglja)
Email: eftugalj@teol.net
Web: www.eft-stanari.net
   


EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.
posluje u okviru EFT Group-e. Ugljonosni basen Stanari se nalazi u opštini Doboj, Bosna i Hercegovina, oko 20 km zapadno od Doboja i 70 km istočno od Banja Luke. Basen se rasprostire na području od oko 100 km2 i podijeljen je na dva dijela: sjeverni basen (Raškovac) i južni basen (Ostružnja).

U maju 2005. godine EFT Group je potpisala ugovor o zajedničkom projektu sa vlastima Bosne i Hercegovine da preuzme kontrolni paket akcija od 72% u rudniku lignita Stanari. U blizini rudnika EFT Group sprovodi projekat izgradnje najsavremenije termoelektrane, kapaciteta 420 MW.

Projekat TE Stanari predstavlja do sada najveću investiciju u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine. Izgradnjom TE Stanari, po prvi put na ovim prostorima dolazi do razvoja novog energetskog proizvodnog kapaciteta koji se u potpunosti sprovodi u saglasju sa propisima Evropske Unije o zaštiti životne sredine.

TE STANARI
U blizini rudnika, EFT Group rukovodi projektom izgradnje TE Stanari snage 420 MW. Projekat TE Stanari predstavlja jednu od glavnih investicija u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine do danas.

TE Stanari, kao najsavremenija elektrana, će proizvoditi 3 miliona MW energije na godišnjem nivou, ili oko 25% ukupne sadašnje proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini. Po projektovanom kapacitetu, elektrana će koristiti 2,8 miliona tona lignita godišnje iz obližnjeg Rudnika Stanari.

TE Stanari će biti prvi proizvodni kapacitet ove vrste u Bosni i Hercegovini koji će biti u skladu sa važećim propisima Evropske unije o zaštiti životne sredine. Da bi ste saznali više o ekološkim aspektima projekta, posjetite našu web stranicu.

Ekologija
EFT u okviru svog projekta u Stanarima pridaje ogroman značaj zaštiti životne sredine. U rudniku se koriste najsavremenije tehnike otkopavanja i proizvodnje, kako bi se pored buke na minimum sveli zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Ekologija je jedan od ključnih aspekata projekta TE Stanari. U skladu sa planiranim priključenjem zemlje Evropskoj Uniji, Bosna i Hercegovina je u procesu usvajanja relevantnih zakonodavnih akata o zaštiti životne sredine (pogledati Propise). To znači da će do 2014 svi energetski proizvodni kapaciteti u zemlji morati da funkcionišu u okvirima odgovarajućih ekoloških parametara koje je EU precizno definisala. Usvajanje ovih strogih standarda EU znači da će ekološki aspekt TE Stanari biti procjenjivan u okviru opsežne Studije o procjeni uticaja na okolinu (EIA) (pogledati Kontrolu) i da se sprovode detaljne sekundarne mjere zaštite žitovotne sredine (pogledati Rekultivaciju na web stranici).

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com