TELEFONSKI IMENIK :: INSTITUCIJE :: TREBINJE

 

Adresa: Vuka Karadžića 2
89101 TREBINJE
Telefon: 059/260-123, 220-345, 220-116,
059/260-209, 260-148 (centrala)
059/260-366 (načelnik)
059/260-402 (predsjednik opštine)
Telefax: 059/260-742
   

PODRUČJE opštine Trebinje (36000 stanovni-ka; centar 274m nadmorske visine; 42°42'N, 18°20'E) smješteno je, najvećim dijelom, u dolini rijeke Trebišnjice, u ambijentu južno-hercegovačkog karsta, na uskom pojasu koji dijeli područje kraških jezera od Jadranskog mora.
Danas Trebinje je kulturni i poslovni centar ekološki uzornog i resursno još neistrošenog istočnog dijela Hercegovine.
ISTORIJA - Najstarije ljudske naseobine u trebinjskom kraju potiču iz dubokog paleolita. Arheolozi su registrovali kulturne slojeve starije od 40.000 godina. U antičkom periodu, ovaj dio Hercegovine, naseljen Ilirima, bio je izložen uticajima raznih naroda, posebno Grka i Rimljana. Prve hrišćanske zajednice ovdje su nastale već u 1. vijeku. Kasnije u srednjem vijeku (nakon perioda pod dominacijom Vizantije, kada je trebinjska oblast bila posebna arhontija), Travunija uz Hum pravno-politička preteča Hercegovine, u sastavu je srpske a zatim bosanske države. Viševjekovnu tursku vlast, koja je trajala od druge polovine 15. do druge polovine 19. vijeka, smijenio je svojevrstan patronat, a zatim potpuna administrativna uprava Austro-Ugarske. Od kraja 1. svjetskog rata, ova oblast je u sastavu jugoslovenske kraljevine, a od 2. svjetskog rata do 1991. je integralni dio SFRJ. Nakon građanskog rata u BiH (1992-1995) Trebinje i Hercegovina u sastavu su Rebublike Srpske - BiH.

KLIMA u trebinjskoj je modifikovana mediteranska. Odlikuje se velikim brojem sunčanih časova, malom relativnom oblačnošću, pojačanim vazdušnim strujama, kišama u zimskoj polovini godine i dugim i toplim ljetima. U Trebinju sunce sija 260 dana godišnje (7 časova dnevno). Zanimljivo je da je u Trebinju jesen znatno toplija od proljeća. Srednja godišnja temperatura je 15.5 °C. U samom gradu snijeg pada veoma rijetko, a i kada padne – zadrži se kratko, najčešće po nekoliko časova. Međutim, na planini Orjen, koja se nalazi uz samu morsku obalu, na kotama iznad 1600 m, snijeg se zadržava 120 dana godišnje.
HIDROGRAFSKI, zbog velike količine padavina, opština Trebinje, kao i cijela Hercegovina, obiluje brojnim podzemnim i nadzemnim vodotocima. Veliki dio tog vodenog bogatstva iskorišćen je izgradnjom elektro-energetskog sistema HET.

PRIVREDA - Trenutno, u Trebinju, uz elektro-privredu (ovdje je sjedište i Elektroprivrede Republike Srpske), najveće kapacitete posjeduju firme iz metalskog kompleksa (posebno Industrija alata koja proizvodi široku lepezu alata za metalsku industriju). Također značajni su poljoprivredni (mediteranske kulture, zdrava hrana), drvoprerađivački, tekstilni, telekomunikacioni informatičko-medijski, građevinski, turistički, trgovački i drugi kapaciteti. Posljednjih godina, posebno u periodu tranzicije, uz veliki broj novih privatnih firmi, uz Fakultet za proizvodnju i menadžment i niz projektno-razvojnih institucija, Trebinje je postalo veoma atraktivna destinacija i za veliki broj poslovnih ljudi iz susjednih zemalja, koji su ovaj grad nazvali Misirom Republike Srpske.


 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com