TELEFONSKI IMENIK :: TRGOVINA :: TRŽNICA

 

english


Adresa: I. Franje Jukića 7
78000 BANJA LUKA
Telefon: 051/222-450 (centrala)
         216-124 (gradska tržnica)
         313-371 (nova pijaca)
         212-131 (komercijalni sektor)
         212-080 (tržni sektor)
         212-508 (tehnički sektor)
Fax: 051/212-574
Email: trznica@blic.net
Web: www.trznica-bl.com
   

Неће бити могуће у танку пређу историје упрести све оно што бисмо имали и жељели да Вам приповиједамо, јер је период иза нас доносио и са собом односио многе свједоке и печате времена. Неки од њих били су само пролазни, а неки су заувијек остали дубоко урезани у наше коријене, традицију, наше успјехе и многа наша пријатељства. Покушаћемо овом приликом проговорити ријеч - двије о овим потоњим.
У данашњем времену права је ријеткост слушати причу о пословним успјесима предузећа са наших простора, поготово због изузетно сложених привредних и друштвених услова који владају на овом тржишту. Негативан утицај на модеран начин привређивања и пословног размишљања има цјелокупна тржишна клима, оптерећена проблемима који се јављају у посљератним годинама, нелојалном конкуренцијом, отежаним условима наплате потраживања, недореченом законском регулативом и многим другим. Задовољство нам је што у групу предузећа која су успјешно пребродила све поменуте тешкоће можемо сврстати и бањалучку "Тржницу", а потврда за то су и финансијски показатељи. У протеклих неколико година остварујемо просјечан нето приход у висини од скоро 15 милиона, од чега добит износи скоро 3 милиона конвертибилних марака годишње. Вриједност калитала "Тржнице" на крају прошле календарскe године износила је око 16.5 милиона конвертибилних марака.

Историјски посматрано, почеци ове успјешне приче сежу још до половине шеснаестог вијека, када је Бања Лука од тадашње окупационе турске власти добила дозволу за организовање вашара.
Вашар се одржавао на велики православни празник Силаска Светог Духа на апостопе, или, како се у народу још зове, Духови, Педесетница или Тројице.
У складу са традицијом чувања добрих обичаја, на дане ових празника већ дуги низ година за све наше пријатеље, сараднике, пословне партнере и купце организујемо "Дан за хвала". По садржају и начину организовања, манифестација је прилагођена овом времену и савременим условима живљења. "Дан за хвала", представља својеврстан вид дружења између пољопривредних произвођача, корисника тржничког простора и бројних купаца и посјетилаца. Она представља нераскидиву спону између наше прошлости, садашњости и будућности.
Тога дана запослени у "Тржиици", као добри домаћини, по старом православном обичају, настоје да умјесто блокова за наплату успуга дочекају кориснике тржничког простора са топлим осмијехом, хљебом, сољу и чашицом пића, музиком и игром. Тиме им настојимо одати захвалност и јасно поручити да су и они дио "Тржнице", јер без њих и бројних потрошача, ми не бисмо били оно што данас јесмо.
Прича о "Тржници" какву данас познајемо започела је још у вријеме Краљевине Југославије. Наиме, 1927. године у Бањој Луци је, као главном политичком, економском и културном центру тадашње Врбаске бановине, успостављена прва Тржничка управа. Државе, системи, облици организовања и власници капитала су се након тога смјењивали, али је "Тржница" све вријеме задржавала своју изворну тржничку функцију и предмет пословања.
Један од најзначајнијих датума у историји „Тржнице" свакако је 13. јули 2001. године. Тога дана одржана је Оснивачка скупштина акционара, изабрани органи управљања и усвојен Статут овог, тада већ приватизованог, предузећа. Као годинама препознаван успјешан организатор, пожељан партнер, сусретљив домаћин и поуздан посредник између пољопривредних произвођача, трговаца и потрошача, тиме смо добили квалитетан ослонац за још веће и крупније кораке у будућност.

Посебно смо препознатљиви по богатој понуди квалитетних производа и дарова природе, свјежег воћа и поврћа, висококвалитетних млијечних производа, а у прољетним и љетним мјесецима изузетна је понуда јагода и бостана. Муштерије овдје долазе и по природни багремов и ливадски мед, као и чајеве справљене по познатим народним рецептима. Код нас се могу наћи сви пољопривредни производи, разна роба и артикли широке потрошње, како домаћег поријекла, тако и из увоза. У својеврсним апотекама здравља можете пронаћи разноврсне шумске плодове, које доносе сакупљачи шумског биља. Генерације и генерације наших купаца нас памте као мјесто гдје су увијек могли пронаћи понешто за себе и своје потребе. 0 традицији и квалитету наше понуде говоре и најстарији очувани списи, међу којима су и забиљешке Евлије Челебије, чувеног турског путописца из седамнаестог вијека. Он свједочи да су производи које је могао наћи на тадашњој бањалучкој пијаци били толико укусни, да им није било равних ни у Турској, Арабији и Персији.
Располажемо са око једанаест хектара земљишта, које задовољава све санитарне и друге потребе данашњег времена. У нашем саставу налазе се Градска тржница и Нова пијаца у Бањој Луци, као и сточна пијаца и тржница у Котор Вароши. На бањалучкој Новој пијаци одвијају се чегири главне тржничке функције: ауто-пијаца, сточна, кванташка и робна пијаца. Поред наведених објеката, у Бањој Луци постоје и четири реонске тржнице: Нова Варош, Обилићево, Борик и Лауш, као и два сточна депоа, у Бронзаном Мајдану и Крупи на Врбасу. У настојањима да корисницима пружимо што квалитетније и разноврсније услуге, успоставили смо властиту трговинску мрежу.
Градска тржница, која заједно са објектом Нове пијаце представља окосницу тржничке функције у бањалучкој регији, налази се у самом центру Бање Луке. Простире се на површини од преко 20 хиљада квадратних метара, а посјећује је и до десет хиљада потрошача дневно. Објекти Градске тржнице задовољавају све захтјеве савремене трговине, а по својој опремљености, функционалности и естетици налазе се међу најквалитетнијим објектима ове врсте на просторима бивше Југославије.

Осим своје основне функције, "Тржница" је одувијек била и остала мјесто гдје се људи сусрећу, повезују, друже и размјењују мишљења. Драго нам је да смо на овај начин постали дио вашег живота и ваше свакодневице, постали ново мјесто за стара и остали старо мјесто за нова дружења.
Има ли ишта природније од међуљудског контакта, блиског, пријатељског, необавезног? У духу развоја и јачања племенитих људских особина, помагали смо бројне акције из области здравства и образовања и спонзорисали разне културне и спортске догађаје.
Имамо ли у виду број акција у којима смо учествовали, слободно можемо рећи да је "Тржница" риједак истински шампион хуманости. Можда чак и највећи на овим просторима. Мјером вјечности ми мјеримо појаве око себе, ослобођени ужасавања од пролазности и увјерени у трајање вриједности коју његујемо.
У складу са захтјевима модерног пословања, доградили смо веома моћан информациони систем, који повезује све наше пословне токове. Он нам омогућује правовремену и тачну информацију и увид у податке потребне за доношење правих пословних одлука. Своје пословање ускладили смо са стандардима ИСО 9001:2000, а 2005. године нам је додјељен сертификат од стране угледне њемачке куће TuV. Сертификат смо добили без и једне примједбе, што нас сврстава у ред малобројних предузећа којима је то пошло за руком. Све ово говори да се у "Тржници" и прије додјељивања сертификата радило по европским стандардима. Ту чињеницу најбоље потврђују остварени пословни резултати и њихов тренд раста у задњих двадесетак година. Постигли смо их радећи ефикасно и ефективно, уз максимално ангажовање свих запослених.


И баш у вријеме када су многе европске и свјетске асоцијације, због ратних збивања и дугогодишње економске кризе у нашој земљи, са неповјерењем гледале на простор БиХ, "Тржница" је примљена у чланство Свјетског удружења велепродајних и малопродајних тржница, које окупља неколико десетина земаља са свих континената. Тај изузетно свечан и значајан чин обављен је у Хамбургу у новембру 2000. године, на Годишњој скупштини овог удружења.
Постати члан свјетског удружења велико је признање за предузеће које је кренуло крупним корацима у бољу будућност.

Учешћем на скупштини у Хамбургу делегација „Тржнице", коју је предводио директор господин Радосав Грбић, настојала је не само представити своје предузеће у најбољем свјетлу, већ се наметнути и као истински амбасадор Републике Српске.
Колико смо успјели у тој племенитој мисији и двострукој улози, потврдио је већ сљедећи позив на скупштину ове организације у Глазгову. Да савремено руковођење, добра организација и успјешни пословни резултати морају бити запажени од стране оних који су мјеродавни да доносе судове и стручне оцјене, потврдила су бројна признања која већ годинама стижу на адресу "Тржнице". Међу најзначајнијима су, свакако, признања Привредне коморе Републике Српске, Привредне коморе регије Бања Лука и самог Града Бања Луке.

Признања стижу и на адресу нашег директора, господина Радосава Грбића, који је поред бројних признања за успјешан менаџерски рад добио и признање "Привредна личност Југоисточне Европе 2004. године - награда за животно дјело", коју додјељује Дирекција за избор нај-менаџера Југоисточне Европе.
„Ријечи су исто као и гомила људи - није их нужно познавати све, одабери за себе само оне праве". Овако је у својим римама говорио један од највећих и највољенијих музичара и један од истинских идола генерација које су стасавале седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека. Одабирао је, тако, директор Грбић своје сараднике готово 19 година и организовао тим менаџера који је способан да се носи са свим изазовима савременог пословног окружења. Тај тим данас руководи са скоро двије стотине запослених радника, а сви заједно стварају себи услове за још квалитетнији рад и боље пословне резултате.
У свијету доминације савремених система пословања није довољно бити само стручан и креативан.
Изузетно је значајан и начин на који ћете представити себе, своју идеју и своје пословне резултате. Комуникација је данас све. Сматрамо да ће наш успјех у знатној мјери зависти и од вјештине информисања јавности и корисника и увјеравања у исправност и квалитет наших поступака. У "Тржници" смо на вријеме препознали шта значе добра реклама и добро осмишљен и спроведен медијски наступ.

Поред прес-конференција, видео презентација и рекламних спотова, "Тржница" од 1999. године издаје властито штампано информативно гласило "Тржница прес", које је у новембру прошле године доживјело и своје телевизијско издање у виду истоимене емисије. Она се емитује сваког посљедњег понедјељка у мјесецу на нашим телевизијама, а реализована је у сарадњи са независном продукцијском и ТВ кућом "Олтар" из Бање Луке. Као посебну телевизијску форму која одржава непосредни контакт између нас и наших клијената, осмислили смо седмичну репортажу под називом "Уторак на Тржници". У духу праћења савремених пословних токова и информатизације друштва, били смо међу првим предузећима у Републици Српској које је имало свој властити Интернет домен и Веб страницу.

Драги пријатељи, генерације се смјењују, а Тржница наставља да живи са Вама, поред Вас и за Вас. И тако је то читавих осам деценија. Надамо се да ће тако бити још дуго. Ваше повјерење је наша обавеза, изражена у слогану "Традиција, здравље, квалитет, пријатељство!" Зато Вам на дар поклањамо ову кратку причу о нама, да остане и за Вас и за генерације које долазе. "Писана ријеч траје дуже од уста која су је изговорила и ушију које су је чуле. Од нас ће, чедо моје, остати само оно што буде записано.
Глагољати значи пролазити, а писати значи остајати" - говорио је велики Жупан. Те велике ријечи, давно изговорене, и данас одјекују нама за наук, да нас не задеси судбина тренутка са почетка ове приче.

 

 


© Copyright 2003. Sva prava zadržana.
TELEKOM - TELEFONSKI IMENIK
Email: tti@telefonski-imenik.com